maandag 8 november 2010

Meteor Crater

Wij zijn in een halve dag van de zomer in de herfst geraakt.
Vanmorgen om 09.00 zijn we bij 24°C en zon vertrokken.
Ondertussen zijn we bij Meteor Crater, diep in Arizona aangekomen.
De temperatuur is gezakt naar zo'n 14° C.
Onderweg wat lichte regen gehad, een stevige zuid-westen wind en de bomen ( de eerste sinds een maand) waren gekleurd.
Op de camping aangekomen staat de camper te schudden en voor vannacht is er nachtvorst voorspeld. Nou ja, we zitten nou eenmaal op 1700 m. hoogte.
En we wilden hier per sé heen om dit verschijnsel te bezichtigen


Meteor Crater is, zoals de naam al doet vermoeden, Zo'n 50.000 jaar geleden gevormd door een meteoor inslag.
Volgens berekeningen van mensen die het kunnen weten woog dat brokje zo'n 300.000 ton en moet ongeveer 45 m groot zijn geweest.
Het bestond voornamelijk uit nikkel en ijzer en is bij de impact voor een groot deel verdampt.
De snelheid waarmee de aarde werd getroffen moet een kleine 50.000 km/h zijn geweest ofwel 12 km/sec.
Bij de inslag is er nogal wat materiaal opgeworpen, resulterend in een wal van 50m hoog om de krater heen. Er zijn brokstukken van meteoriet-afkomstig ijzer gevonden tot 15 km in de omtrek. Sommige het formaat van een klein huis. De krater zelf heeft een doorsnede van 1,5 km en is 175 m diep.
De inslag heeft een kracht gehad van 2,5 megaton TNT, vergelijkbaar met 150x de vernietigingskracht van de atoombom op Hiroshima.

www.barringercrater.com/science
http://www.meteorcrater.com/

Er is ook een museum. Stelt wel niet zo heel veel voor, maar er ligt wel een stuk van de meteoriet wat ze ergens in het veld hebben gevonden. Het is een halve meter lang en weegt zo'n 700 kg. Je mag het aanraken. En dat heb ik gedaan! Stel je voor, een brok ijzer dat tijdens de big bang is gevormd. 4,6 miljard jaar geleden. Woow!

Boven de bergen in het westen zijn de hoog optorende wolken van een naderend koufront zichtbaar, terwijl de hemel boven mij kraak helder is.
Inmiddels is het donker geworden en zie ik duizenden sterren. Er is geen maan en nauwlijks strooilicht. Ik heb van mijn leven nog niet zo'n zwarte nacht gezien. Een prachtige sterrenhemel. Boven de bergen zie ik het weerlicht van de bliksem en even later boven mij een vallende ster. Alles zo duidelijk. Het gaat koud worden vannacht. Voor morgennacht voorspellen ze zelfs 6 graden vorst.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten