zondag 4 juli 2010

Rocky Mountains

We zijn inmiddels de Missisippi en de Missouri over.We laten nu zo langzamerhand de 'great plains' achter ons.Eens waren dit de eindeloze prairies. Nu bijna volledig in cultuur gebracht. 2500 km mais- en sojavelden. 2500 km kedeng kedeng, kedeng kedeng over de betonplaten... Alleen de laatste 100km zijn nog graslanden. Prachtige vliegterreinen, zover het oog reikt. In de verte doemen de Rocky Mountains aan de wazige horizon op.
Onderweg hebben we nog verscheidene dingen kunnen bezoeken , die aan de tijd van de grote trek herinneren. De Buffalo Bill Ranch, handelsposten, forten en een station van de 'Pony Express'. Dit was een mail service, die brieven per koerier te paard, in 10 dagen van Missouri naar Sacramento in Californië bracht. Over de prairies en Rocky Mountains dus. Een afstand van zo'n 3000 km.
De rockies zijn indrukwekkend. We steken de 'Continental Divide' over, de waterscheiding waar aan de ene kant alles via de Missisippi naar de Atlantische- en aan de andere kant alles via de Colorado naar de Stille Oceaan stroomt. We kamperen op een hoogte van 2500 m. Achter ons stroomt de Colorado, hier nog een nietig beekje, die 10 km verderop ontspringt. De weg door het Nationaal Park gaat over een hoogte van bijna 4000 m. De hoogste weg van het continent, waar je met een auto kunt komen. De camper heeft hier een gemiddeld verbruik van 30l/100km om boven te komen. Je moet je niet afvragen wat die amerikaanse campers hier verbruiken...Je kunt de grote hoogte ook zelf goed merken. Een beetje benauwd gevoel op de borst en iedere kleine inspanning leidt onmiddellijk tot kortademigheid. We zien allerlei dieren. De vergezichten zijn onbeschrijflijk. Op sommige plaatsen waar de zon moeilijk kan komen ligt nog sneeuw, soms wel meer dan een meter dik.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten