zaterdag 24 juli 2010

Rapid City , South Dakota

Nicole komt een weekje naar ons toe.
Zondag moeten we haar van het vliegveld halen, waar ze om 16.30 zal aankomen
De zondag ochtend verbrengen we onze tijd met een bezoekje aan 'Ellsworth Airforce Base' hier in Rapid City, dat tevens een museum herbergt. Bij de receptie wordt gevraagd of er interesse is om ook een geleid bezoek te brengen aan de raket silo's. Het blijkt dat er in South Dakota 150 lanceersilo's zijn voor de 'Minuteman'. Dit is een 'Intercontinental Nuclear Ballistic Missile' , een intercontinentale nucleaire raket dus, uit de wapenwedloop van de zestiger jaren. Zo'n kans krijg ik niet meer, dus meegaan. We dalen af in de silo, waar inderdaad nog een raket staat met alle bijbehorende apparatuur. Heel indrukwekkend en wat een verspilling van geld. Na het Salt II akkoord zijn alle raketten in SD ontmanteld, maar deze was intact gelaten (behalve de nucleaire lading van 1,2 megaton, die was verwijderd). De silo, met al z'n spullen was slechts voor éénmalig gebruik. Bij de lancering van de raket smolt alles, incl het beton.
De 150 betonnen kokers die over heel SD verspreid liggen, worden nu gebruikt voor de opslag van oa hooi.
Een leuk detail was, dat bij het binnengaan van de silo, de begeleider een steen voor de deur legde om hem open te houden. Rijst natuurlijk de vraag: 'was er geen geld meer voor een deurklem?' Nee, die was niet voorzien en na het Salt II akkoord was er toestemming nodig van alle ondertekenaars, indien er nog iets gewijzigd werd aan de instalatie. Dat vonden ze teveel rompslomp, dus dan maar een steen ervoor.
Met Nicole hebben we in de week erop de 'Badlands' bezocht. Heel mooi.
Mount Rushmore is natuurlijk een touristen trekker.
In Custers State Park hebben we een 'jeepride' gemaakt naar de kudden bisons, die hier nog in het wild leven. Er wordt gewaarschuwd voor de bisons, want als je te dichtbij komt kunnen ze heel gevaarlijk zijn. Met de jeep konden we echter tot midden in de kudde komen. Indrukwekkende beesten die bisons. Een stier kan een schofthoogte bereiken van 1.80m en kan tot 1100 kg wegen.

Een western show en een shootout waren natuurlijk een must en het geheel werd afgesloten met een bezoekje aan 'Bear country', wat mij wat tegenviel. Een soort 'Beekse bergen', maar dan met voornamelijk beren. Black bears, wel te verstaan want grizzlys zou te gevaarlijk zijn.
Ik verwacht dat Yellowstone beter is, waar je ze in hun natuurlijke omgeving kunt zien.
Nicole vertrekt morgen weer en wij hopen via North Dakota richting 'Glacier' in Montana te rijden.

3 opmerkingen:

 1. Ja lap Nicole is terug naar Chicago gevlogen technische problemen aan het vliegtuig.
  Als het nu goed gaat zou ze dinsdagochtend om 8uur aankomen misschien al om 6 maar dat was nog niet zeker.

  Dus heb ik maar vanalles zitten regelen, de zaak is dicht dinsdagochtend, Nathalie en Patrick gaan Nicole halen en Nathalie doet dan dinsdag open om 13.30 tot Nicole wat is uitgerust.

  Op deze manier valt mijn planning van mijn trip niet in het water want ik stond gepland om dinsdag om 8.30 te vertrekken met de moto.

  Nicole heeft al een aantal keer proberen te bellen maar het lukt niet. Ik probeer nu ook eens te bellen en zal wel zien als het mij wel lukt.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hallo Cenny en Anneke,
  Weer een volger erbij.
  Wens jullie heel veel reisplezier.
  José Kreetz

  BeantwoordenVerwijderen
 3. He, he,
  eindelijk een geslaagde poging om volger te worden (hoop ik).
  Met ons gaat alles OK. Met jullie ook lees ik uit jullie verslagen. Geweldig allemaal. Blijf ervan genieten. Binnenkort geven Pia en ik weer een reactie. Overigens, we proberen jullie te bellen op 1-443-307-3637, maar een vriendelijke Amerikaanse mevrouw meldt dat er geen account zou zijn. We proberen het later nog een keer. Veel plezier en tot een volgende reactie. Pia en Ton

  BeantwoordenVerwijderen